Sałatka z egzotycznymi owocami czyli jak poprawić sobie humor w ponury dzień

Mało mnie było na blogu ostatnimi czasy, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie. Miałam sporo zamieszania w domu bo wymieniano instalację gazową w całym budynku. Ponieważ poprowadzenie nowych przewodów wymagało odcięcia gazu a potem zdemontowania prawie całego wyposażenia kuchni a nawet kucia ścian więc nie było mowy o gotowaniu. Demolka była niezła więc postanowiłam przy okazji gruntownie odnowić kuchnię i zrobić generalne porządki. 



Tak sobie wszystko zaplanowałam, że kiedy Żarłoczek jechał do pracy ja zamieniałam się w robotnika budowlanego i sama remontowałam czyli skrobałam, szpachlowałam, gruntowałam a na koniec malowałam. Może nie jest idealnie, ale i tak czuję się bohaterem w swoim domu. Najgorsze było sprzątanie po pracach remontowych - nie znoszę tego, ale skoro sama sobie narozrabiałam to też sama musiałam przywrócić pomieszczenie do użytku. Z rozpędu odnowiłam też przedpokój i przyznam, że jestem z siebie dumna.

Przez prawie dwa tygodnie żywiliśmy się na zmianę daniami pieczonymi w piekarniku - takimi jednogarnkowcami, najprostszymi jak się tylko dało albo jedzeniem zamawianym u najbliższego "chińczyka". Przetrwaliśmy i pora wracać do gry czyli do garów bo od wczoraj wszystko jest już na swoim miejscu a nowymi przewodami płynie gaz !

W piekarniku piecze się właśnie pyszne ciasto a ponieważ na oknem szaro, buro i zimno to na talerze zaprosiłam trochę słońca z egzotycznych krajów. Jeśli lubicie połączenie owoców z mięsem to powinno Wam smakować.

czas przygotowania : 20 minut
składniki na 2 porcje :
  • DRESSING - 1,5 łyżki  octu jabłkowego 
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki sosu chili słodko kwaśnego 
  • do smaku - sól, szczypta cukru, pieprz czerwony mielony, chili mielone
  • SAŁATKA - kilka niedużych liści sałaty rzymskiej, tych ze środka główki
  • duża garść liści cykorii endywii
  • 1/4 słodkiej papai 
  • 1/2 smoczego owocu czyli pitaji
  • 1 figa 
  • kilka owoców winogrona ciemnego
  • kilka/kilkanaście cieniutkich plasterków dobrej wędzonej i parzonej szynki

sposób przygotowania : DRESSING - ocet wlałam do słoiczka, dodałam olej, sos chili i po szczypcie przypraw - zakręciłam i wymieszałam wstrząsając energicznie przez kilka chwil. Sos powinien być kwaskowo ostry żeby przełamać słodycz owoców. Odstawiłam.

SAŁATKA - liście sałaty opłukałam i osuszyłam, porwałam na mniejsze kawałki. Owoce umyłam. Pitaję i papaję obrałam ze skórki. Pitaję pokroiłam w ćwierć plasterki, papaję w cienkie paseczki a figę cząstki. Winogrona poprzekrawałam na połówki. Plasterki szynki, przekrojone na pół, pozwijałam w rożki. Na przygotowanej sałacie rozłożyłam kawałki owoców i szynki, całość polałam sosem i podałam od razu po przygotowaniu.


8 komentarzy:

  1. ja już się uśmiechnęłam jak popatrzyłam na zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda ? mnie się od razu jakoś weselej zrobiłam jak trochę zjadłam :)

      Usuń
  2. Nie trzeba jeść żeby się weselej zrobiło. Od samego patrzenia już micha mi się śmieje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej sałatki, ale wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ta sałatka się cudnie prezentuje! Dla mnie idealna propozycja na śniadanie w 2 dzień świąt kiedy będziemy chcieli złapać trochę oddechu po pierwszym dniu ;) no i zachwycić gości prezentacją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świąteczna szynka, trochę sałaty i owoców - pysznie, lekko i kolorowo

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger