Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie.

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania ciasta.

Bułeczki upiekłam z tego przepisu w ramach cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie"

Zobacz przepis na Bułeczki tureckie z rodzynkami


Zwykłe pszenne bułeczki z makiem. Crusty Hard Rolls

czas przygotowania : 20 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
  • 390 g mąki pszennej - użyłam tortowej
  • 6 g suchych drożdży - u mnie 12 g świeżych 
  • 250 ml wody - u mnie 30 ml więcej bo ciasto było za twarde
  • 10 g soli 
  • 10 g cukru 
  •  
  • do smarowania - 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka mleka 
  • do posypania - 2 łyżeczki suchego maku



Jak zrobić pyszne bułeczki z makiem?

Drożdże rozmieszałam w pół szklanki letniej wody dodając cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól i zaczyn oraz jeszcze  wody bo zagniecione ciasto było zbyt ścisłe. Wyrabiałam je rękami ok. 10 minut a następnie przełożyłam do miski posmarowanej wewnątrz olejem, szczelnie przykryłam i zostawiłam do wyrastania. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 mniej więcej równych części i z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę. Z kawałka ciasta robiłam najpierw w dłoniach placuszek a następnie wszystkie brzegi zawijałam pod spód. Te czynności można powtórzyć aż do uzyskania ładnego kształtu. Uformowane bułki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte bułki nacięłam na środku ostrym nożem, posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-18 minut, grzanie góra/dół.  Przed wstawieniem bułek na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki lodu żeby wytworzyła się para. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.


Bułeczki z tego przepisu upiekli także :
Dorota - Moje małe czarowanie
Małgosia - Smaki Alzacji
Joanna - Różowa kuchnia
Alina - Ala piecze i gotuje
Ewelina - Stylowa kuchnia
Bożena - Moje domowe kucharzenie

9 komentarzy:

  1. takie świeże pieczywo na śniadanie jest rewelacyjnie z samym masłem by wcinała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne bułeczki,a Twoje wyglądają niezwykle smakowicie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułki, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne bułeczki, że ho ho...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, cała rodzina się zajadała, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dodajemy do wnętrza żadnego jaja ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger