Jesienne babeczki dyniowo kakaowe z kremem maślanym

I znowu nocne rozmowy między blogerkami zaowocowały wspólnym pieczeniem. Tym razem postanowiłyśmy z Agą najsmaczniejsze.pl upiec jesienne babeczki. Początkowo miały to być zwykłe babeczki zeberki, ale później okazało się, że każda z nas miała jakąś swoją wizję. Paseczki wyszły nie do końca jak u zebry, ale całość jest bardzo apetyczna. Obie wpadłyśmy na ten sam jesienny pomysł wykorzystania dyni w swoich wypiekach. Moje babki kuszą jeszcze aksamitnym kremem a u Agnieszki przesyłają słodkie całuski.

Nie tak dawno piekłyśmy razem ciasto mocno czekoladowe i już mamy kolejny pomysł na wspólny wypiek więc zaglądajcie do nas żeby niczego nie przegapić! Jak widzicie znowu nasze pieczenie skończyło się pysznie i pięknie, na osłodę ponurego, mokrego tygodnia, który zaczął się porządnym deszczem.

Życzymy Wam miłego weekendu i zapraszamy do upieczenia naszych babeczek.

muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki


Do swoich babeczek potrzebowałam przecieru z dyni. Żeby go zrobić piekłam dynię w 200 st. C przez ok. godzinę. Przekroiłam ją po prostu na pół, ułożyłam na blasze przecięciem do góry i piekłam razem ze skórą. Po upieczeniu wystarczy wydrążyć miękki miąższ a skórę wyrzucić. Do zrobienia przecieru najlepiej nadają się takie odmiany odmiany dyni jak piżmowa, nazywana maślaną, i hokkaido. Obie mają zwarty, mało soczysty miąższ o ładnym kolorze. Taki przecier nadaje się też do zrobienia kremowej zupy dyniowej czy klusek.

babeczki dyniowo kakaowe z kremem maślanym, muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki

Babeczki dyniowo kakaowe z kremem maślanym 

czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia dyni i babeczek + czas studzenia
składniki na 8 babeczek: 
  • BABECZKI - 200 g przecieru z pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 100 g miękkiego, prawdziwego masła 
  • 100 g cukru
  • 2 średnie jajka 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii 
  • 150 g mąki pszennej luksusowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 2 lekko czubate łyżki kakao naturalnego 
  • 2 lekko czubate łyżki mąki kukurydzianej

  • KREM - 150 g miękkiego, prawdziwego masła 
  • 200 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki przecieru z dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny albo pomarańczy 

  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • bułka tarta
  •  
  • dodatkowo - 8 perełek cukrowych
  • 5 łyżeczek startej gorzkiej czekolady 
  • liście mięty lub melisy do dekoracji

muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
babeczki można podać po prostu na paterze albo w ładnych papilotkach
muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
paski w babeczkach są dobrze widoczne chociaż może mało zebrowate
muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
brzegi udekorowanych kremem babeczek posypałam dodatkowo drobno startą czekoladą

Jak zrobić babeczki dyniowo kakaowe?

Kawałki upieczonego miąższu z dyni, bez skóry i pestek, zblendowałam na gładki mus dodając sok z cytryny i pomarańczy.

Miękkie masło utarłam w misce mikserem aż nabrało puszystości. Dalej miksując dodawałam cukier a potem jajka. Następnie stopniowo, po łyżce, dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec wmieszałam w całość przecier z dyni i wanilię. Powstałą masę podzieliłam na dwie, mniej więcej równe, części. Do jednej dosypałam przesiane kakao a do drugiej mąkę kukurydzianą i wymieszałam, każdą oddzielnie oczywiście.

muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
utarte ciasto dyniowe podzieliłam na dwie części - do jednej dodałam kakao a do drugiej taką samą ilość mąki kukurydzianej

Naszykowałam formę do muffinek. 8 gniazd wysmarowałam masłem i wysypałam cienko bułką tartą. Przy pomocy małych łyżeczek do każdego gniazda foremki nakładałam naprzemiennie porcje masy jasnej i ciemnej, po mniej więcej łyżeczce. W zależności od ilości warstw otrzymacie więcej lub mniej pasków w upieczonych babeczkach.

Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam 30 minut, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z pieca i zostawiłam do ostudzenia.

muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
formę do muffinek wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą
muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
ciasto jasne i ciemne nakładałam naprzemiennie, po łyżeczce, dzięki czemu po upieczeniu babeczki będą miały miąższ w paski
muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
upieczone babeczki trzeba dobrze wystudzić przed nałożeniem maślanego kremu

Jak zrobić krem maślany do babeczek? 

Miękkie masło przełożyłam do miski. Ucierałam mikserem przez kilka minut aż nabrało puszystości i zbielało. Miksując dalej dodawałam po łyżce przesianego cukru pudru. Kiedy krem był gładki i gęsty dodałam jeszcze troszkę soku cytrusowego dla przełamania słodkiego smaku i przecier z dyni. Gotowy krem nałożyłam do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej rozety.

Krem wyciskałam na ostudzone babeczki, zaczynając od środka, koliście ku brzegom. Na środku każdej kremowej róży umieściłam cukrową perełkę a brzegi kremu posypałam drobno startą gorzką czekoladą. Przybrałam świeżymi listkami mięty. Babeczki schłodziłam żeby krem nieco stwardniał. Można je wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem żeby się nieco ociepliły.

muffinki dyniowe z kakao i maślanym kremem, krem maślano dyniowy, jak zrobić krem maślany do babeczk, dynia, ciasto dyniowe, mufinki, babeczki zebry, puszyste babeczki, moje wypieki
krem maślany nakładałam na babeczki z rękawa cukierniczego zakończonego tylką dużą rocetą - wyciskałam go zaczynając od środka babeczki, koliście, ku brzegom


11 komentarzy:

  1. Największe wrażenie prócz samego zestawienia smaków robi na mnie krem maślany, czy jest tutaj na blogu poradnik jak tak ładnie wykończyć babeczki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się wydaje, że specjalny poradnik nie jest potrzebny i dokładnie opisałam sposób zdobienia w przepisie. Ważny jest kierunek czyli, że zaczynamy od srodka i koliście nakładamy krem aż do brzegu babeczki - robiąc stożek zaczyna się odwrotnie, od brzegu do środka. Potrzebny rękaw cukierniczy i tylka duża gwiazdka

      Usuń
  2. Mistrzostwo świata.zwłaszcza w zdobieniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladają prześlicznie :) pewnie i tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Woow, ale genialne, nawet nie wiedziała, że można zrobić takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tutaj takie piękne a mi urosły i siadły....i się zrobiły zakalcowate, ale powoli je zjemy ;-). Co może być przyczyną tego, ze mi opadły? piekłam na termoobiegu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otwierałaś piekarnik w trakcie pieczenia? Termoobieg przy zwykłym pieczeniu nie jest potrzebny bo tylko wysusza i zapieka wierzch.

      Usuń
  6. Otworzyłam raz i sprawdziłam patyczkiem czy są gotowe, dziękuję za podpowiedź z tym termoobiegiem bo tego nie wiedziałam. Nie odpuszczam i za jakiś czas upiekę znów bo dyni mam pod dostatkiem z ogródka przydomowego. A tak poza tym jestem pod wrażeniem Pani bloga, coś niesamowitego, takie przepisy że wow, chylę czoła-robić takie wspaniałości, i jeszcze je opisywać na blogu....

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger