Piegowate ciasto z gruszkami

Całe wieki nie piekłam pieguska a to takie dobre ciasto. Uwielbiam trzaskające między zębami ziarenka maku, ale ponieważ to dość suchy placek więc postanowiłam dodać owoce i to był strzał w dziesiątkę. Nie przeszkadza nam nawet to, że troszkę za bardzo przypiekł się spód :D


składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 ml rozpuszczonego masła albo margaryny, albo oleju
  • 1 i 1/3 szklanki cukru zwykłego
  • 1 szklanka suchego maku niebieskiego
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki rumu, użyłam jasnego
  • 4 gruszki
  • do oprószenia: cukier puder

sposób przygotowania: Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając 1/3 szkl. drobnego cukru. W drugiej misce utarłam do białości żółtka ze szklanką cukru. Następnie dodawałam stopniowo mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem i tłuszczem - można dać roztopione, przestudzone masło albo margarynę, ale równie dobrze może być olej roślinny. Ma koniec dosypałam suchy mak i wlałam rum. Delikatnie, łyżką, wmieszałam ubitą pianę.

Masę przelałam do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o śr. 28cm. Na wierzchu położyłam połówki obranych gruszek. Nacięłam je z wierzchu żeby po upieczeniu ładnie wyglądały, ale na nic się to nie zdało bo całkiem się zatopiły w cieście :-)
Formę wstawiłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny - trzeba ciasto sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem - jeśli patyczek wkłuty w środek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu posypałam wierzch cukrem pudrem.

Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 200ml

3 komentarze:

  1. Ale śliczne! Świetnie wygląda z tymi kropeczkami i jasnymi plamami gruszek. Zjadałabym sobie kawałek... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta typu piegusek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też zawsze łapie spód w tym cieście...Ale za to jaki smak! Podoba mi się dodatek owoców, poszerza bukiet smaków :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger