Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem, wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić.

Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie w swoich sklepach mak suchy już zmielony. To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w mleku i już nie trzeba mielić.




Pyszna domowa masa makowa


czas przygotowania : ok. 60 minut + czas studzenia uprażonego maku
składniki : 
  • 500 g suchego maku niebieskiego 
  • 500 ml mleka 
  • 80 g masła
  • 100 g śmietanki kremówki 30 %
  • 320 g prawdziwego miodu - użyłam wielokwiatowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g migdałów
  • 150 g drobnych rodzynek
  • 150 g orzechów włoskich łuskanych
  • 150 g skórki pomarańczowej smażonej 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • po 3 łyżki ekstraktu cytrynowego i pomarańczowego 
  • 2 łyżki rumu 
  • 2 łyżki amaretto 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii
  • ew. 5 łyżek cukru pudru

  • przy przygotowaniu masy do makowca - 3 białka jajek kurzych

sposób przygotowania : mak zalałam gorącym mlekiem i prażyłam na malutkim ogniu przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Przez ten czas część mleka została wchłonięta przez mak a reszta odparowała i nic nie musiałam odcedzać. Mak ostudziłam a następnie zmieliłam 2 razy w maszynce do mięsa używając sitka z malutkimi oczkami, specjalnego go mielenia maku. Można czynność mielenia powtórzyć jeszcze dwukrotnie jeśli ktoś chce uzyskać gładszą masę.

Orzechy i migdały wsypałam do pojemnika blendera i zmiksowałam, ale nie na pył - pozostały w drobnych kawałeczkach. Dodałam ten gruboziarnisty proszek do maku. Dodałam też sparzone i dobrze osączone rodzynki oraz skórkę pokrojoną w drobną kostkę.

W rondelku zagrzałam śmietankę z masłem, solą i miodem. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły przelałam zawartość do maku. Dodałam jeszcze rum, amaretto, sok cytrynowy i ekstrakty. Dobrze wymieszałam masę. Trzeba spróbować masy i ew. ją dosłodzić cukrem pudrem - według mnie nie ma takiej potrzeby, ale każdy ma własny smak.

Taka masa nadaje się jako nadzienie do makowców - przed nałożeniem jej na ciasto dodaję jeszcze ubite na sztywno białka i mieszam delikatnie, ale starannie. Można też użyć jej do innych ciast albo np. klusek z makiem czy podać z łamańcami.


Ta ilość masy wystarczy na farsz do 2 bardzo dużych albo 3 całkiem dużych makowców - strucli makowych.


12 komentarzy:

  1. No no no pyzo masa co się zowei :) Bardzo ładnie to wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję tych proporcji do masy, którą będę robić do mojego nowego autorskiego ciasta. Jeśli wyjdzie smaczne i się uda, to wyślę Ci przepis, może się zainspirujesz :) Swoją drogą, pamiętam że zawsze mielenie maku było dla mnie udręka, ale kupiłam sobie niedrogą maszynkę do mielenia maku i teraz idzie jak z płatka. Bo jednak nie ma porównania, jak samemu zmielimy mak jest dużo lepszy niż jak ten ze sklepu... Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa masa makowa jest najlepsza! bez zbędnych "polepszaczy" i chemii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie! uwielbiam domowa masę makowa :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko się zgadza, przepis niby jest prosty ale ja tym razem ...... z braku czasu kupiłem niestety gotową masę makową !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. ...bardzo się cieszę, że tutaj trafiłam :) Wreszcie trafiłam na przepis, który wg składników daje mi pewność, że jest pyszny i mam nadzieję wilgotny po upieczeniu :) Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Chcialam zapytac czy tak przygotowana mase makowa mozna mrozic? Nie bede miala czasu przed Swietami,a chcialam zrobic domowa mase.Czy nie straci swoich walorow i smaku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyzo, proszę o sposób postępowania z makiem, który kupię już zmielony, czy tak samo go prażyć, czy jakoś inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak samo trzeba mielony mak ugotować/uprażyć, tylko mielić już nie trzeba

      Usuń
  9. Mhm... uwielbiam, można to jeść bez przerwy! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger